По времето, когато различните PDA и Handheld устройства стават все по-популярни, производителите на преносими компютри все още имат възможността да се конкурират с тези малки машинки не само като производителност и характеристики, но и като размери и тегло. Имайте предвид, че колкото и да е лек и леснопреносим, един нормален лаптоп всъщност не е чак толкова удобен, ако е в чантата в ръката ви през целия ден. Ако в началото не ви е правило впечатление, с течение на времето вашият 2,7-килограмов преносим компютър се превръща в доста голям камък, който започва да ви тежи, докато обикаляте по задачите за деня. Започва да ви се приисква да имате нещо, което например да е два пъти по-леко и удобно за пренасяне. Допреди няколко години това все още не бе възможно, но в наши дни технологиите позволяват съществуването на т.нар. свръхпортативни преносими компютри (Ultra Portable laptops). Реално тези машини не могат да се причислят към различен клас системи от преносимите компютри, понеже предлагат (почти) същата функционалност.
Това става доста лесно (ако може да се каже така) чрез усъвършенстването на производствения процес и инженерната мисъл. Компонентите стават все по-малки и леки и позволяват комбинирането им във все по-малък обем. И докато лаптопите от висок клас ви предлагат поне двуядрен процесор с много оперативна памет, голям твърд диск, дори SLI графична подсистема и всичко това “гарнирано” с 17” дисплей и леко неприятните 4 кг тегло, на другия край отново имаме едно-/двуядрени процесори с прилично количество RAM и обем на HDD, компактни размери и най-важното – тегло около 1,2–1,5 кг. Нежната половина от потребителите най-вероятно ще предпочете втория вариант по ред причини. Наистина, свръхпреносимите машинки не предлагат 17”диагонал на матрицата, но пък, вземайки подобна система, вие едва ли ще се стремите точно към сериозни размери на дисплея. А останалите подсистеми на машината са почти същите, които виждаме и при големите преносими “батковци” с нормални размери.
Преди да ви представя три интересни предложения от този клас системи, нека разгледаме основните предимства и недостатъци на машините. Може да изтъкнем следните положителни качества:
• Ниско тегло. Както вече споменах, свръхпреносимите компютри имат сериозното предимство да са много леки. 1,2 кг не е нещо, което ще ви затрудни да носите по цял ден със себе си. Тежащи средно колкото 10 GSM апарата Sony-Ericsson K850i, тези машини със сигурност няма да ви карат да се чувствате така, сякаш цял ден сте били във фитнес залата.
• Малки размери. Факт е, че не всеки иска лаптопът му да е голям колкото нормален LCD монитор, но в легнал вариант. Един свръхпреносим компютър, освен че е лек, се събира на много малко място, а някои производители предлагат към продукта си чанта за носене, която по-скоро прилича на много голям несесер, отколкото на добре познатата бизнес чанта за мобилен компютър.
• Ниска консумация. Умаленият вид няма как да не води със себе си и умалени размери на компонентите, които в тази посока на мислене не могат и да консумират сериозно количество енергия. Използването на ULV (с много ниско работно напрежение) процесори, памет с по-ниска работна честота, 1,8” твърди дискове и малки LCD матрици позволява времето за автономна работа да се увеличи сериозно, без за това да трябва да се използва голяма и тежка (на фона на самото устройство) батерия.